Az egészséges és a bőrápolás szempontjából fontos tápanyagokban gazdag étrend betartásával hozzájárulhatunk bőrünk egészségének és szépségének fenntartásához. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos tápanyagot és bemutatjuk azok legfontosabb élelmi forrásait.
Az antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól, ezáltal fontos szerepet játszanak az öregedés jeleinek csökkentésében. Az A-, C- és E-vitaminok fontos antioxidánsok, fogyasztásukkal sokat tehetünk bőrünk szépségének fenntartásáért. C-vitaminban gazdag ételek például a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, az eper és a paprika.
A legjobb E-vitamin források a növényi olajok, az olajos magvak, a lenmag és a búzacsíra, egyes zöldségek (brokkoli, spárga, salátafélék, zöldleveles zöldségek) és gyümölcsök (fekete ribizli, barack, áfonya). A-vitaminban gazdag élelmiszerek a zöldségek, különösen a répa, az édesburgonya, a kelkáposzta, a spenót és a télitök; a gyümölcsfélék, például a mangó, a sárgadinnye, a grépfrút, a görögdinnye és a papaya; a csukamájolaj és a marha-, bárány- vagy libamáj, a kecskesajt, a tojás és a lazac.
Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladást és hozzájárulhatnak a bőr hidratáltságának és rugalmasságának megőrzéséhez. Kiváló omega-3 zsírsav források a mag- és diófélék, például a dió, a kendermag, a lenmag és a chia mag, továbbá a tengeri halak.
A kollagén igen fontos szerepet tölt be a bőr rugalmasságának fenntartásában, 30 éves kor felett pedig különösen fontos odafigyelni elegendő bevitelére, mivel szervezetünk egyre csökkenő mennyiségben tartalmazza. A legjobb természetes kollagénforrások a csontleves, a zselatin, közvetett módon pedig a magas C-vitamin tartalommal rendelkező élelmiszerek, a C-vitamin ugyanis hozzájárul a kollagénszintézishez. Az elegendő kollagénbevitel biztosításához kollagén étrend-kiegészítők fogyasztásával is hozzájárulhatunk. Fontos: a belsőleg, étrend-kiegészítőként bevitt kollagén sokkal jobban hasznosul a külsőleg, krémeken keresztül a bőrünkre juttatott termékeknél!
A cink elősegíti a sérült bőr regenerálódását, sejtfalak szerkezetének fenntartását, a sejtosztódást-, valamint specializációt. és csökkenti a gyulladásokat. Legjobb forrásai ahúsfélék és a tenger gyümölcsei, a tojás és a tejtermékek.
A lándzsás útifű segíti a torok és mellkas egészségének fenntartását, jótékony hatással van a légutakra. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Étrend-kiegészítő készítmény.
Folyamatos használata mellett látható, ahogy kisimul az arc és visszanyeri természetes fényét.